preskoči na sadržaj

Osnovna škola Pavao Belas

Događanja u školi

FADO (U ŠKOLI) - Prekrasan doživljaj

Autor: Dalia Kager, 6. 2. 2017.

Ove smo subote imali iznimnu priliku uživati u portugalskoj glazbi i kulturi fada. Užitak su nam priuštili svojim glasom Jelena Radan te Pedro Miguel Pereira Abreu na gitari. Prije koncerta posjetitelje je s fadom upoznao gospodin Dean Trdak, prevoditelj s portugalskog i zaljubljenik u fado. U školskoj je galeriji ujedno postavljena izložba o povijesti fada, a koju su nam ustupili Institut Comões i gospođa Soraia Lourenço.

 

 

 

 

Naziv glazbe fado najvjerojatnije potječe od latinske riječi fatum što znači sudbina. Portugalska fado pjevačica Mísia opisala ga je ovako: „Fadist kao da stoji na obali oceana i stoički podnosi sve što s njega dolazi, bilo sunce, bilo kiša ili nevrijeme…“

Pojavio se u 19. stoljeću kao glazba društvenih marginalaca i najnižih slojeva  društva koji su utjehu pronalazili okupljajući se u lisabonskim krčmama, takozvanim „kućama fada“.

Specifičnost je te glazbe da je namijenjena izvođenju u „kućama fada“. Krajem 19. i početkom 20. stoljeća fado se širi i u aristokratske salone, kazališta, a kasnije, zahvaljujući Amaliji Rodrigues, dolazi i u velike koncertne dvorane.

Bez obzira gdje se izvodi, fado pjevača uvijek prate dvije gitare: klasična te autohtona portugalska gitara s 12 žica koja je nalik na renesansno glazbalo. Njen specifičan zvuk jedno je od obilježja fado glazbe.

Pri pjevanju fadisti zauzimaju točno određeni stav: uzdignute glave, pogleda uprtog negdje iznad publike stoje mirno, stavom podsjećajući na Femme Fadel koja stoji uz obalu oceana stoički prihvaćajući valove sudbine. Muškarac, pjevač fada, zauzima sličan stav, obično s rukama u džepovima. Takav stav pjevača omogućuje točno određenu recepciju publike. Propisan je i određeni način odijevanja u kojem prevladava crna boja s obveznim  šalom za žene. Pjevač kod publike izaziva niz emocija u rasponu između sreće i tuge što se naziva saudade (sjećanje na nešto ugodno, ali daleko, ili osjećaj tuge zbog nekog gubitka). Fado, ipak, nije samo nešto mračno, tužno i depresivno. Fado može biti i svjetlo i sjena.

Pjesma kaže:

Sve je fado

 

Pitao si me neki dan

znam li što je fado

Rekla sam ti da ne znam

A ti si se iznenadio

Ne znajući šta govorim

Tad sam ti slagala

Rekla sam da ne znam

Ali reći ću ti sada:

Pobijeđene duše

Izgubljene noći

Čudne sjene

U Mourariji

Pjeva neki probisvijet

Plaču gitare

Ljubav ljubomora

Pepeo i svjetlo

Bol i grijeh

Sve to postoji

Sve je to tužno

Sve je to fado

Ako želiš biti moj gospodar

I imati me uvijek uz sebe

Nemoj mi pričati samo o ljubavi

Pričaj mi i o fadu

Fado je moja kazna

Nastao je samo da bih se izgubila

Fado je sve što kažem

Ali što točno, ne znam ti reći.

U našoj je školi fado predstavljen u najljepšem svjetlu. Jelena i Pedro su razgalili naša srca, opustili dušu i poveli nas u čaroban svijet portugalske kulture izvođenja fada.

Prekrasan i navjerojatno ugodan Jelenin glas predočio nam je sve priče i doživljaje kroz melodiju i poetiku portugalskog jezika. Iako nismo razumjeli riječi pjesama, emocije su potaknute i doživljaj je bio potpun. Pjesme su najavljivane i kratko prepričavane. Komunikacija s publikom, otvorenost i opuštenost dopunili su doživljaj i emocionalno nas vezali uz fado i izvođače. Razumjeli smo, uživali i prihvatili. U cijelosti.

Hvala Pedru, našem Portugalcu, koji je svojom gitarom i danas pratio Jelenu.

Izložba je još u našoj galeriji i svakako vas pozivamo da je dođete razgledati i uhvatiti barem djelić ovog prekrasnog doživljaja.




 

 
Školski list

OTVORENI SAT

INFORMACIJE

OTVORENI SAT

OTVORENI SAT - GLAZBENO OBRAZOVANJE

DOP i DOD

Raspored zvonjenja:

Prijepodne:
1. sat: 08:00 - 08:45
veliki odmor
2. sat: 08:55 - 09:40
veliki odmor
3. sat: 09:50 - 10:35
veliki odmor
4. sat: 10:45 - 11:30
5. sat: 11:35 - 12:20
6. sat: 12:25 - 13:10
7. sat: 13:15 - 14:00

Poslijepodne:
0. sat: 13:15 - 14:00
veliki odmor
1. sat: 14:10 - 14:55
2. sat: 15:00 - 15:45
3. sat: 15:50 - 16:35
4. sat: 16:40 - 17:25

Anketa
Novi početak školske godine dočekala/dočekao sam:




 
Korisni linkovi
Brojač posjeta
Ispis statistike od 27. 8. 2010.

Ukupno: 449363
Ovaj mjesec: 1899
Danas: 5
CMS za škole logo
Osnovna škola Pavao Belas / Brdovec, Ilije Gregorića 28, HR-10291 10291 Prigorje Brdovečko / www.os-pavao-belas.skole.hr / ured@os-pavao-belas.skole.hr
preskoči na navigaciju